Kakao ceremonialne Keith’a Wilsona
Cena: 249 PLN
Cenione na całym świecie kakao ceremonialne,
produkowane według receptury Keith’a Wilsona,
współczesnego Szamana Czekolady z Gwatemali.
Wielu miłośników kakao Keith’a zadaje sobie pytanie co takiego sprawia, że zawsze powracają do niego po doświadczeniach z różnymi innymi kakao.
Co większość z nich mówi? “To proste! Kakao Keith’a jest po prostu najlepsze i wyjątkowe”.
Dodatkowo, kakao pozyskiwane jest w etyczny sposób przy współpracy i wsparciu dla lokalnej społeczności.
Kakao Keith’a wyróżnia się:
- delikatnym i głęboko czekoladowym smakiem
- daje uczucie bycia szczęśliwym i zrelaksowanym
- poprawia nastrój, łagodzi napięcia, pomaga zrelaksować się i wyciszyć
- wspiera w kreatywnej pracy, poprawia skupienie i koncentrację
- wspiera przy sporcie i aktywności fizycznej, przyśpiesza regenerację organizmu i poprawia wytrzymałość
- podnosi poziom motywacji i energii do działania
- pozwala zostać skupionym i naenergetyzowanym, działa pobudzająco, “czujesz jak tętni w tobie życie”
- pomaga wrzucić na luz, wspiera w redukcji stresu (naturalny antydepresant – podnosi poziom serotoniny)
- wpływa pozytywnie na odczuwanie przyjemności (naturalny afrodyzjak)
- pomaga poczuć się obecnym, wejść w połączenie ze sobą i z otoczeniem, otwiera serce i uwrażliwia zmysły
- idealne do pracy ceremonialnej – daje głębokie połączenie z energią kakao
- wspaniale działa w połączeniu z muzyką, pisaniem, przy pracy, sztuką, tańcem, jogą, medytacją, przy praktykach oddechowych, duchowych lub szamańskich.
Keith Wilson, nazywany Szamanem Czekolady, jest dobrze znany miłośnikom kakao — przyczynił się do ponownego odkrycia i używania czystej pasty kakaowej. Wspiera i promuje kulturę ceremonii kakao w Europie i USA. Jego ceremonie online zrzeszają często setki osób z całego świata. Mieszka w San Marcos La Laguna w Gwatemali, gdzie przy współpracy z lokalną społecznością produkuje swoją pastę kakaową z intencją pracy ceremonialnej.
Keith’s Cacao możesz pić codziennie oraz używać do pracy ceremonialnej. To może być element zdrowej diety jak i napój przyrządzany na wyjątkowe okazje.
Kakao działa na każdego indywidualnie, dlatego ważne jest, aby dać sobie przestrzeń i czas na zapoznanie się z jego właściwościami. W zależności od twoich potrzeb i wrażliwości może zadziałać subtelnie lub możesz odczuć je bardziej intensywnie.
Pełnowartościowe kakao w postaci nieodtłuszczonej pasty to niepowtarzalna kompozycja składników odżywczych i psychoaktywnych, które odżywiają nasze ciało wielopoziomowo.
Kakao zawiera ponad 300 różnych składników, jest pełne witamin i mikroelementów, wśród których dominują: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk oraz witaminy A, E, C i z grupy B.
Keith’s Cacao ma pozytywny wpływ na nasz mózg. Jak mawia Keith, “kakao sprawia, że twój mózg działa tak jak powinien”. To znaczy, zwiększa przepływ krwi do mózgu o 30-40%, usprawnia przepływ krwi w całym ciele i wzmaga skupienie, twórcze myślenie, kreatywność, dodaje energii i uwrażliwia zmysły.
Pastę kakao można spożywać w formie napoju. Nadaje się też do spożycia bez wcześniejszego przygotowania i może być wykorzystana do szejków, koktajli lub po prostu jako przekąska do chrupania. Kakao można spożywać codziennie w indywidualnie dobranej dawce (nie większej niż 30-40g jednorazowo) lub okazjonalnie w dawce ceremonialnej.
Keith’s Cacao jest wytrawne i głęboko czekoladowe, jednocześnie łagodne i lekko słodkie, dzięki czemu smakuje także osobom nieprzyzwyczajonym do smaku naturalnego kakao. Jeśli naturalne kakao jest dla ciebie zbyt wytrawne, możesz wypróbować połączenia z naturalnymi dodatkami lub dodać więcej wody – rozcieńczone kakao będzie delikatniejsze.
Zacznij od 15-20g i nie przekraczaj 42g kakao na porcję. Zaobserwuj, jak działa na Ciebie i daj sobie czas na to, aby odnaleźć ilość odpowiednią dla siebie. Z czasem, gdy poczujesz jak kakao na ciebie działa, może się okazać, że potrzebujesz mniej, aby poczuć efekt. Zwróć uwagę na to, co mówi ci twoje ciało.
Odczucia po spożyciu kakao utrzymują się kilka godzin w zależności od ilości spożytej dawki. Duża dawka kakao (powyżej 30g) może działać nawet do sześciu godzin.
Ilość warto dostosować też do swoich gabarytów 🙂 np. dzieci potrzebują mniej kakao niż dobrze zbudowany dorosły. Mniejsze dawki 5-10g są dobre do codziennego spożycia także dla dzieci. Pozwalają wyciszyć się i skoncentrować. Większe dawki do 30-35g wspaniale wspierają w codziennych zadaniach, kreatywnej pracy i praktykach. Dawka 42g to tak zwana dawka ceremonialna. Taka ilość kakao będzie działać przez kilka godzin i warto ją spożywać podczas ceremonii kakao.
Przepis dla jednej osoby dorosłej:
- Odmierz kakao na wadze kuchennej w odpowiedniej dla siebie dawce np.15-30g (1 czubata łyżka to około 10g).
- Rozdrobnij kakao — nożem na desce do krojenia, na tarce, blenderem.
- Zagotuj wodę (1/2 – 1 szklanka w zależności, jaką konsystencję lubisz — mniej wody bardziej gęsta czekolada, więcej — więcej rzadszej czekolady). Odczekaj chwilę, żeby woda miała temperaturę około 40-80 stopni. Nie używaj wrzątku i nie gotuj kakao.
- Rozmieszaj kakao w wodzie do rozpuszczenia (trzepaczką, blenderem, w shakerze). Porządne wymieszanie blenderem da Ci jednolite kakao z tęczową pianką
- Jeżeli masz ochotę poeksperymentować z dodatkami, to sięgaj po te naturalne tj. napoje roślinne (owsiane, ryżowe, kokosowe, migdałowe), woda kokosowa, naturalne słodzidła np. miód, syrop daktylowy, klonowy czy z agawy, przyprawy korzenne np. chilli, cynamon, kardamon, wanilia, szczypta soli). Nie poleca się łączyć kakao z mlekiem krowim.
Jeżeli pierwszy raz pijesz kakao ceremoniale lub chcesz poczuć w pełni jego działanie, spróbuj zrobić sobie prywatną ceremonię kakao:
- zadbaj o odpowiednią przestrzeń (bez rozpraszaczy, tak, żebyś przynajmniej na 1h mógł skupić się na doświadczeniu)
- postaraj się nie jeść nic min. 2h przed piciem kakao
- daj sobie czas 🙂
- Upewnij się, że nie masz przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania 100% pasty kakaowej: Kakao w dużych dawkach nie jest wskazane dla osób z problemami z sercem i układem krążenia, ze schorzeniami nerek (kamienie), biorących leki psychotropowe i antydepresanty w dużych dawkach, przy alergii na kakao.
- Kakao nieznacznie podniesie twoje tętno. Jeśli przyspieszenie tętna może spowodować problem zdrowotny, pij mniejsze porcje lub skonsultuj dawkę z lekarzem.
- Zbyt duża jednorazowa dawka kakao może wywołać mdłości i ból głowy. Nie przekraczaj dawki 42 g kakao jednorazowo i pij dużo wody po spożyciu kakao.
- Nie mieszaj kakao z alkoholem ani innymi środkami zmieniającymi świadomość.
- Kobiety w ciąży i karmiące: zaleca się przyjmowanie mniejszych dawek w zależności od indywidualnych potrzeb i samopoczucia. Należy obserwować reakcje swojego ciała i dobrać dawkę indywidualne. Zwykle dobrze sprawdzają się porcje: do 25-30g w pierwszych 2 trymestrach i 15-20g w ostatnim trymestrze.
- Przy karmieniu piersią warto zacząć od małej dawki 15-20g i obserwować reakcję karmionego niemowlęcia.
- Dzieci: Należy stosować mniejsze dawki w zależności od masy ciała dziecka (5-10g). Warto podawać dzieciom kakao dostosowane do ich upodobań smakowych np. rozpuszczone w ciepłym napoju roślinnym z naturalnym słodzikiem.
- Zwierzęta: Teobromina zawarta w kakao jest silnie trująca dla zwierząt domowych (psy, koty, papugi i konie). Trzymaj kakao poza ich zasięgiem!
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz filmik o tym jak powstaje Keith’s Cacao.
Opinie:




