Jak przygotować kakao do picia z pasty kakaowej

10 marca 2021

To jest nagłówek

Wiesz, że przez kilkadziesiąt stuleci poprzedzających wynalezienie czekolady w tabliczkach kakao i czekolada była spożywana w formie napoju przygotowanego z ziaren kakao utartych na pastę i rozpuszczonych w wodzie? Kakao do picia z pasty kakaowej można przygotować na wiele sposobów, proponuję Ci ten, który sama stosuję najchętniej 🙂


Czego potrzebujesz:

  • pasta kakao np. Keith’s Cacao
  • woda lub ulubiony napój roślinny
  • ewentualne dodatki do smaku — patrz niżej

Ze sprzętów kuchennych przyda Ci się: 

  • waga kuchenna lub łyżka stołowa do odmierzania porcji; 
  • czajnik do zagotowania wody; 
  • deska do krojenia i nóż do rozdrabniania kakao; 
  • naczynie, w którym połączysz składniki np. miska lub garnek;
  • blender lub trzepaczka/ mątewka do połączenia składników (blender kielichowy, szejker lub słoik też się nada).

Sposób przygotowania kakao do picia z pasty kakaowej (jedna porcja dla jednej osoby):

  1. Odmierz kakao na wadze kuchennej w odpowiedniej dla siebie dawce np.15-30g (1 czubata łyżka to około 10g).
  2. Rozdrobnij kakao — nożem na desce do krojenia, na tarce, blenderem.
  3. Zagotuj wodę (1/2-1 szklanka w zależności jaką konsystencję lubisz — mniej wody bardziej gęsta czekolada, więcej — więcej rzadszej czekolady). Odczekaj chwilę, żeby woda miała temperaturę około 40-80 stopni. Nie używaj wrzątku i nie gotuj kakao.
  4. Rozmieszaj kakao w wodzie do rozpuszczenia (trzepaczką, blenderem, w shakerze). Porządne wymieszanie blenderem da Ci jednolite kakao z tęczową pianką.

Dodatki: 

Jeżeli masz ochotę poeksperymentować z dodatkami to sięgaj po te naturalne tj. napoje roślinne (owsiane, ryżowe, kokosowe, migdałowe), woda kokosowa, naturalne słodzidła np. miód, syrop daktylowy, klonowy czy z agawy, przyprawy korzenne np. chilli, cynamon, kardamon, wanilia, szczypta soli). Nie poleca się łączyć kakao z mlekiem krowim.


Ciekawostka:

Pasty kakaowe produkowane w różnych miejscach na świecie mają różne smaki i właściwości 🙂 na początek polecam te o subtelnym i intensywnie czekoladowym smaku np. z Gwatemali, Wenezueli, Peru, Kolumbii albo Afryki. 

 

Na zdrowie 🙂   

 


Chcesz więcej informacji o kakao do picia przygotowanym z pasty kakaowej? Zobacz wpis Odpowiedzi na często zadawane pytania o Keith’s Cacao. 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Czekoladki z orzechami

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami. Czekoladki z orzechami (wegańskie)  Czas przygotowania: 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

Czytaj więcej

Tort czekoladowy nr 1

Nie planowałam wrzucać tu przepisów, jednak parę osób wyraziło zainteresowanie czeko-łakociami, które wychodzą spod mojej ręki, a to bardzo miłe i nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi 😀 Jako pierwszy na blogu pojawia się on:

Czytaj więcej

Dziękuję!

Dziękuję za zapisanie się na mojego newslettera. Od dziś co jakiś czas dostaniesz ode mnie porcję głęboko czekoladowych historii :)

Pysznego kakao i pięknego dnia,

Agata z Chocolate Space

Bądź na bieżąco z nowościami!

Zapisz się na newsletter.