Dlaczego akurat naturalne kakao?

4 maja 2021

To jest nagłówek

Czy przeglądając zawartość mojego bloga nasunęło Ci się pytanie: hm, ale dlaczego akurat naturalne kakao? Śpieszę z odpowiedzią 🙂  

 

Początki w świecie czekolady

 

Ostatnio przypomniało mi się jedno z moich pierwszych wspomnień z wczesnego dzieciństwa – to melodia z reklamy czekoladowego batonika popularnego w latach 90. Bardzo możliwe, że  poprzez ten batonik czekolada pojawiła się w moim życiu 😉 Odkąd ją poznałam ma stałą pozycję w mojej diecie. Z czasem coraz większego znaczenia nabrała dla mnie jakość i pochodzenie tego co kupuję i jem. Zaczęłam odkrywać nowe marki i produkty. Poznawałam kolejne ciekawostki, jedną z przełomowych było odkrycie, że przez większą część swojego istnia kakao było cenionym napojem, a nie popularnym słodyczem w formie twardej tabliczki. Poznałam rytuał picia naturalnego kakao przygotowanego z pasty kakaowej i wprowadziłam go na stałe do codziennego życia. Jakiś czas później odkryłam świat czekolad rzemieślniczych i degustowanie wyjątkowych tabliczek stało się moim hobby.

 

Fascynujące kakao

 

Świat kakao i czekolady wypływa z tego samego źródła, z ziaren owoców drzewa kakaowca. Zachwyca mnie, jak wiele różnorodnych rzeczy powstaje z ziarna kakao. W jak różnych formach można je spożywać i jak różne doświadczenia mogą temu towarzyszyć.

Pitna czekolada jest częścią naszej przeszłości. Jej historia zaczęła się w Mezoameryce, gdzie miała duże znaczenie dla zamieszkujących ją ludów. Następnie podbiła serca i podniebienia europejczyków. To fascynujące jak bardzo rytuały związane z kakao są elementem naszej historii i kultury. Obecnie mało kto ma świadomość, że zanim czekolada stała się fast foodem była mocno związana z duchowością, zmysłami i zagłębieniem się w siebie. Historia, która łączy człowieka i kakao jest długa. To sprawia, że niepozorne ziarno kakaowca ma ogromną moc przekazu.

 

Czekolada to ważna sprawa!

 

Mimo, że tak wielu ludzi je czekoladę, niewielki procent sięga po tą dobrą i zdrową. Jednak popularność i dostępność wysokiej jakości czekolady i produktów czekoladowych rozkwita. Nie spodziewam się, że z dnia na dzień wszyscy przestawią się z ulubionych czekoladek na produkty z lokalnych manufaktur czekolady. Ale mocno wspieram i kibicuję trendowi sięgania po produkty rzemieślnicze i powstające na drodze handlu bezpośredniego. Warto z kilku względów: dla zdrowia i smaku, a przede wszystkim z szacunku. Kakao i czekolada to owoc pracy ludzkich rąk. Na rynku czekolady dochodzi do wielu nadużyć. Nasze świadome wybory mają realny wpływ na poprawę sytuacji pracowników sektora czekoladowego i środowiska naturalnego. 

 

Cieszę się, gdy obserwuję, że coraz więcej ludzi decyduje się na codzienny rytuału picia kakao, czy degustacji czekolady. To wspaniała praktyka. Pomaga odświeżyć łączność ze zmysłami i czerpać uważną radość z życia 🙂 Moment, w którym zamykamy się na inne bodźce i skupiamy się na chwili obecnej, na doświadczeniu wszystkimi zmysłami. Takie zanurzenie się w doświadczenie, zdrowe i potrzebne, żeby odpocząć od rutyny i trudów dnia codziennego. 

 

Co więcej, to proste i każdy może to robić. Wystarczy trochę uważności, chęci i otwartość na zabawę 🙂 To co, spróbujesz wejść w smaczny i inspirujący świat czekolady? 🙂

 

Chcesz więcej ciekawostek? Przygotowałam dla Ciebie listę wpisów, które wprowadzą Cię w świat kakao i czekolady:

 

10 właściwości kakao dobrych dla ciała i mózgu

Co to jest czekolada rzemieślnicza?

Jak celebrować swój czas z naturalnym kakao i prawdziwą czekoladą?

Kakao transparent i direct trade — co to znaczy?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Czekoladki z orzechami

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami. Czekoladki z orzechami (wegańskie)  Czas przygotowania: 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

Czytaj więcej

Tort czekoladowy nr 1

Nie planowałam wrzucać tu przepisów, jednak parę osób wyraziło zainteresowanie czeko-łakociami, które wychodzą spod mojej ręki, a to bardzo miłe i nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi 😀 Jako pierwszy na blogu pojawia się on:

Czytaj więcej

Dziękuję!

Dziękuję za zapisanie się na mojego newslettera. Od dziś co jakiś czas dostaniesz ode mnie porcję głęboko czekoladowych historii :)

Pysznego kakao i pięknego dnia,

Agata z Chocolate Space

Bądź na bieżąco z nowościami!

Zapisz się na newsletter.