Czy przeglądając zawartość mojego bloga nasunęło Ci się pytanie: hm, ale dlaczego akurat naturalne kakao? Śpieszę z odpowiedzią 🙂
Początki w świecie czekolady
Ostatnio przypomniało mi się jedno z moich pierwszych wspomnień z wczesnego dzieciństwa – to melodia z reklamy czekoladowego batonika popularnego w latach 90. Bardzo możliwe, że poprzez ten batonik czekolada pojawiła się w moim życiu 😉 Odkąd ją poznałam ma stałą pozycję w mojej diecie. Z czasem coraz większego znaczenia nabrała dla mnie jakość i pochodzenie tego co kupuję i jem. Zaczęłam odkrywać nowe marki i produkty. Poznawałam kolejne ciekawostki, jedną z przełomowych było odkrycie, że przez większą część swojego istnia kakao było cenionym napojem, a nie popularnym słodyczem w formie twardej tabliczki. Poznałam rytuał picia naturalnego kakao przygotowanego z pasty kakaowej i wprowadziłam go na stałe do codziennego życia. Jakiś czas później odkryłam świat czekolad rzemieślniczych i degustowanie wyjątkowych tabliczek stało się moim hobby.
Fascynujące kakao
Świat kakao i czekolady wypływa z tego samego źródła, z ziaren owoców drzewa kakaowca. Zachwyca mnie, jak wiele różnorodnych rzeczy powstaje z ziarna kakao. W jak różnych formach można je spożywać i jak różne doświadczenia mogą temu towarzyszyć.
Pitna czekolada jest częścią naszej przeszłości. Jej historia zaczęła się w Mezoameryce, gdzie miała duże znaczenie dla zamieszkujących ją ludów. Następnie podbiła serca i podniebienia europejczyków. To fascynujące jak bardzo rytuały związane z kakao są elementem naszej historii i kultury. Obecnie mało kto ma świadomość, że zanim czekolada stała się fast foodem była mocno związana z duchowością, zmysłami i zagłębieniem się w siebie. Historia, która łączy człowieka i kakao jest długa. To sprawia, że niepozorne ziarno kakaowca ma ogromną moc przekazu.
Czekolada to ważna sprawa!
Mimo, że tak wielu ludzi je czekoladę, niewielki procent sięga po tą dobrą i zdrową. Jednak popularność i dostępność wysokiej jakości czekolady i produktów czekoladowych rozkwita. Nie spodziewam się, że z dnia na dzień wszyscy przestawią się z ulubionych czekoladek na produkty z lokalnych manufaktur czekolady. Ale mocno wspieram i kibicuję trendowi sięgania po produkty rzemieślnicze i powstające na drodze handlu bezpośredniego. Warto z kilku względów: dla zdrowia i smaku, a przede wszystkim z szacunku. Kakao i czekolada to owoc pracy ludzkich rąk. Na rynku czekolady dochodzi do wielu nadużyć. Nasze świadome wybory mają realny wpływ na poprawę sytuacji pracowników sektora czekoladowego i środowiska naturalnego.
Cieszę się, gdy obserwuję, że coraz więcej ludzi decyduje się na codzienny rytuału picia kakao, czy degustacji czekolady. To wspaniała praktyka. Pomaga odświeżyć łączność ze zmysłami i czerpać uważną radość z życia 🙂 Moment, w którym zamykamy się na inne bodźce i skupiamy się na chwili obecnej, na doświadczeniu wszystkimi zmysłami. Takie zanurzenie się w doświadczenie, zdrowe i potrzebne, żeby odpocząć od rutyny i trudów dnia codziennego.
Co więcej, to proste i każdy może to robić. Wystarczy trochę uważności, chęci i otwartość na zabawę 🙂 To co, spróbujesz wejść w smaczny i inspirujący świat czekolady? 🙂
Chcesz więcej ciekawostek? Przygotowałam dla Ciebie listę wpisów, które wprowadzą Cię w świat kakao i czekolady:
10 właściwości kakao dobrych dla ciała i mózgu
Co to jest czekolada rzemieślnicza?
Jak celebrować swój czas z naturalnym kakao i prawdziwą czekoladą?