Czekoladki z orzechami

10 lutego 2022

To jest nagłówek

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami.

 

 

Czekoladki z orzechami (wegańskie)

 

 Czas przygotowania:

  • 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

 Uwagi:

  • czekoladki z przepisu możesz uformować od razu jako czekoladki, możesz także zrobić dużą czekoladę w formie bloku i pokroić ją na mniejsze kawałki kiedy zastygnie,
  • dodaj orzechów i słodzidła więcej lub mniej, w zależności od upodobań.
Sprzęt:
  • garnek i miska* (do rozpuszczenia pasty kakaowej i tłuszcz w kąpieli wodnej).

    * W miarę możliwości, warto, żeby miska była dopasowana tak, żeby po umieszczeniu jej w garnku, nie dotykała powierzchni wody i żeby para wodna nie uciekała bokiem.

  • coś do mieszania — szpatułka, łyżka.

  • foremka — ja użyłam silikonowej formy na batony (8 gniazd). Sprawdzą się wszelkie silikonowe foremki np. na muffiny, donaty itp.

    Żeby zrobić blok czekoladowy, możesz użyć np. blaszki do pieczenia lub pojemnika wielorazowego, wyłóż je papierem do pieczenia, żeby łatwo wyjąć tabliczkę z formy. 

  • opcjonalnie termometr kuchenny.

     

 Przepis na 1 blok czekoladowy (do pokrojenia na mniejsze porcje) | 8 czeko-batonów | 16 lub 32 mniejszych czekoladek 😉

 

Składniki

  
  • 100 g — pasta kakaowa 100% (ewentualnie czekolada z czystym składem też się nada),
  • 30 g — tłuszcz kakaowy (lub olej kokosowy) — jeżeli korzystasz z czekolady w tabliczce, możesz pominąć ten składnik,
  • 2 łyżki słodzika (ja używam syropu klonowego, inne słodkie roślinne syropy też są ok, jeżeli chcesz użyć cukru to raczej cukier puder),
  • 50 ml — pistacje,
  • 50 ml — orzechy włoskie,
  • 2 łyżki — daktyle lub rodzynki (pokrojone na mniejsze części).

Przygotowanie

 
1. Przygotuj kąpiel wodną:
  • Zagotuj wodę w garnku i zmniejsz ogień.  
  • Umieść miskę w garnku z wodą (jeżeli to możliwe dopasuj ilość wody, żeby miska nie dotykała powierzchni wody).

2. Do miski wrzuć 3/4 pasty kakaowej i cały tłuszcz kakaowy i rozpuść mieszając – jeżeli masz termometr, postaraj się, żeby nie przekroczyć temperatury 45°.

 

3. Zdejmij miskę z ognia i dodaj pozostałą ¼ pasty kakaowej. Mieszaj masę, aż schłodzi się do około 27°.

 

4. Postaw znów miskę z masą na ogniu i podgrzej do 30-32°.

 

5. Dodaj słodzik i wymieszaj.

 

6. Czekolada jest gotowa do przelania w formę 🙂

 

 

Punkty 3-4 to tzw. temperowanie ciemnej czekolady. Dzięki rozpuszczeniu czekolady, schłodzeniu i ponownemu ogrzaniu masło kakaowe naturalnie występujące w kakao uzyskuje stabilną formę krystaliczną. Przygotowana w taki sposób czekolada jest łatwa w obsłudze, szybko zastyga i łatwo wychodzi z formy 🙂 Co więcej, zachowuje kształt i efektownie wygląda, ma błyszczącą powierzchnię i gładką teksturę.

Jeżeli nie masz termometru — albo nie zależy Ci na czekoladzie z wysokim połyskiem, wystarczy, że po prostu rozpuścisz pastę kakaową w kąpieli wodnej. Ważne, żeby nie przegrzewać masy i żeby nie dostała się do niej woda.

 

Dekorowanie

 
Wlej połowę lub ¾ masy do foremki. Udekoruj czekoladki orzechami i daktylami/ rodzynkami. Wypełnij “wolne przestrzenie” resztą masy.

 

Chłodzenie

 
Zostaw czekoladki na kilka godzin do zastygnięcia. Możesz włożyć formy do lodówki, jak czekolada trochę stężeje. Jeżeli robisz wariant z blokiem czekoladowym, pokrój blok na mniejsze kawałki jak masa porządnie stężeje.
 

P.S.
Jeżeli szykujesz czekoladki na prezent, uważaj przy wyjmowaniu z formy, czekoladki łatwo “ozdobić” odciskami palców 😉 

 

Gotowe!

 

Przechowywanie

 

Czekoladki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, lodówce do wina lub zwykłej w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Ale to w sumie bez znaczenia, bo gwarantuję, że znikną w mig 😉 

.

.

.

Daj znać, jak wypróbujesz przepis 🙂  będzie mi bardzo miło, jak podzielisz się wrażeniami!

 

 

  • pasta kakaowa 100% lub czekolada z czystym składem;
  • tłuszcz kakaowy, lub olej kokosowy — jeżeli korzystasz z czekolady w tabliczce, możesz pominąć ten składnik;
  • słodzik (do wyboru syrop klonowy, inne słodkie roślinne syropy, cukier puder);
  • pistacje;
  • orzechy włoskie;
  • daktyle lub rodzynki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Czekoladki z orzechami

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami. Czekoladki z orzechami (wegańskie)  Czas przygotowania: 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

Czytaj więcej

Tort czekoladowy nr 1

Nie planowałam wrzucać tu przepisów, jednak parę osób wyraziło zainteresowanie czeko-łakociami, które wychodzą spod mojej ręki, a to bardzo miłe i nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi 😀 Jako pierwszy na blogu pojawia się on:

Czytaj więcej

Dziękuję!

Dziękuję za zapisanie się na mojego newslettera. Od dziś co jakiś czas dostaniesz ode mnie porcję głęboko czekoladowych historii :)

Pysznego kakao i pięknego dnia,

Agata z Chocolate Space

Bądź na bieżąco z nowościami!

Zapisz się na newsletter.