Co to jest kakao ceremonialne

18 kwietnia 2021

7 minut

Coraz większą popularność zyskują ceremonie kakao. Pojawiają się kolejne marki oferujące kakao ceremonialne. Zastanawiasz się, co to właściwie jest? Opowiem Ci o tym na przykładzie Keith’s Cacao — mojego absolutnego faworyta, jeśli chodzi o pasty kakaowe 🙂

 

Co to jest Keith’s Cacao?


To wysokiej jakości pasta kakaowa ceniona na całym świecie jako wyjątkowe kakao  ceremonialne. Powstaje w Gwatemali według receptury Keitha Wilsona współczesnego Szamana Czekolady.

 

Kim jest Keith Wilson?


Keith, nazywany Szamanem Czekolady, jest dobrze znany miłośnikom prawdziwego kakao — przyczynił się do ponownego odkrycia i używania czystego kakao w formie naturalnej, tradycyjnej kakaowej pasty. Jest także prekursorem tzw. ceremonii kakao w Europie i USA. Jego ceremonie online zrzeszają często setki osób z całego świata! Mieszka w San Marcos La Laguna w Gwatemali, gdzie przy współpracy z lokalną społecznością produkuje swoją pastę kakaową z intencją pracy ceremonialnej.


Jak powstaje kakao ceremonialne


Keith nazywa swoje kakao Ceremonial Gerade Cacao, przyjrzyjmy się, jak je wytwarza. W jego produkcji kluczowe rzeczy to sposób, w jaki pozyskuje ziarno i cel — po co w ogóle to robi. Fundamentem całego procesu jest szczerość i szacunek.


Kluczowa jest wspierająca intencja


Działalności Keitha przyświeca intencja, aby dać światu najwyższej jakość kakao z najpiękniejszą energią wspierającą pracę ceremonialną 🙂 „Bring on Your Magic”, „Włącz swoją magię”, jak mawia Keith. Towarzyszy ona każdemu etapowi produkcji Keith’s Cacao.


Wyjątkowe ziarno


Pozyskując ziarno, Keith nie szuka konkretnej odmiany, czy profilu smakowego kakao. Bazując na swojej intuicji, osobiście wybiera ziarna od lokalnych farmerów, szukając takiego, które jego zdaniem najlepiej nada się do wspierania procesu ceremonialnego. Nie współpracuje z jednym plantatorem i wybiera ziarna z różnych źródeł. Jest to głównie kakao odmiany Criollo, które ma w sobie mało kofeiny i dużo energii. Czasem wpadają też inne ziarna, wszystkie wybrane osobiście przez Szamana Czekolady.


Współpraca z lokalną społecznością


Keith troszczy się o jakość, ekologię i względy etyczne. W jego podejściu do procesu wytwarzania kakao to standard. Przy uprawie kakao nie jest używana żadna chemia.Nie ma certyfikatu, który by to potwierdzał, głównie dlatego, że to za duży koszt dla drobnych rolników, od których pozyskuje ziarno. Keith współpracuje bezpośrednio z rolnikami, czyli pozyskuje kakao na zasadzie direct trade. Dzięki czemu płaci rolnikom sprawiedliwe pieniądze za kakao i wybiera takie ziarno, które odpowiada na jego potrzeby.


Keith mocno angażuje się w lokalne działania w San Marcos. To po prostu jego sposób pracy i współżycia w społeczności, ale nie robi z tego dużego marketingu. Współpracuje blisko z ponad 30 lokalnymi rodzinami. Jego współpracownicy to w 80% kobiety, można powiedzieć, że to taka nieformalna kobieca kooperatywa. Praca jest tak zorganizowana, że kobiety mogą wykonywać ją w domu. Dzięki czemu godzą ją ze swoimi codziennymi obowiązkami czy opieką nad dziećmi.


Produkcja z sercem


Kolejnym istotny etapem powstawania Keith’s Cacao jest produkcja. Kakao jest poddawane minimalnej obróbce termicznej, aby zachować jak najwięcej właściwości występujących naturalnie w owocach i ziarnach kakaowca. Kakao Keitha fermentuje naturalnie na słońcu. Przy prażeniu jest podgrzewane minimalnie, tylko do temperatury niezbędnej, aby pozbyć się skorupek z kakao. Dzięki temu kakao zachowuje większą ilość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów a jego smak jest bardzo delikatny. 


Keithowi zależy, aby mieć pewność, że oferuje nam najlepszą możliwą jakość. Całej produkcji towarzyszy tyle inspekcji i nadzoru ile to tylko możliwe. Każde ziarno jest sprawdzane ręcznie minimum 3 razy – 1 raz przed prażeniem i 2 po prażeniu przez 2 różne osoby. Wszystko po to, aby ziarna nie miały nawet najmniejszej zawartości pleśni. Cała praca przy obróbce kakao jest robiona ręcznie. Kiedy kakao jest już uformowane w kostki, jest pakowane i gotowe, aby ruszyć w świat i cieszyć nas swoją magią 🙂


Co ciekawe Keith osobiście błogosławi KAŻDĄ kostkę kakao, która wyrusza w świat 🙂 Także paczuszka, którą otwierasz, ma w sobie zawartą esencję kakaowego i energetycznego wsparcia dla Twojej pracy i procesu, jakikolwiek by on nie był 🙂

Jak widzisz, cały proces jest przeprowadzany z uważnością i dbałością o każdy szczegół, od zasilającej intencji, przez opartą na wzajemnym szacunku współpracę osób zaangażowanych w produkcję. To wszystko przekłada się na wyjątkowość tego kakao, którą potwierdzają kolejni miłośnicy Keith’s Cacao <3

 


Jeżeli chcesz wiedzieć więcej:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Czekoladki z orzechami

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami. Czekoladki z orzechami (wegańskie)  Czas przygotowania: 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

Czytaj więcej

Tort czekoladowy nr 1

Nie planowałam wrzucać tu przepisów, jednak parę osób wyraziło zainteresowanie czeko-łakociami, które wychodzą spod mojej ręki, a to bardzo miłe i nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi 😀 Jako pierwszy na blogu pojawia się on:

Czytaj więcej

Dziękuję!

Dziękuję za zapisanie się na mojego newslettera. Od dziś co jakiś czas dostaniesz ode mnie porcję głęboko czekoladowych historii :)

Pysznego kakao i pięknego dnia,

Agata z Chocolate Space

Bądź na bieżąco z nowościami!

Zapisz się na newsletter.