Co to jest czekolada rzemieślnicza?

21 lutego 2021

To jest nagłówek

Dlaczego chętnie kupujemy produkty rzemieślnicze? Są smaczne! Półprodukty są wysokiej jakości. Widzimy, że za marką stoją konkretni ludzie. Tak samo jest z czekoladą, która powstaje w małej manufakturze dzięki pracy rzemieślnika. Rzemieślnicy przykładają uwagę do każdego element procesu tworzenia tabliczki czekolady. Często wykonują pracę ręcznie w tradycyjny sposób. Przyjrzyjmy się, czym różni się rzemieślnicza tabliczka od czekolady z supermarketu i rozszyfrujemy nazwy tj. bean to bar i tree to bar. 


Wysokiej jakości ziarno kakao

 

Od niego wszystko się zaczyna. Jak działa rzemieślnik produkujący czekoladę?

 

  • Jakość: W przeciwieństwie do przemysłowej produkcji, w której uczestniczy wielu pośredników, rzemieślnik często sam nawiązuje kontakt z rolnikiem hodującym kakaowce. Dzięki bezpośredniej współpracy wybiera wysokiej jakości ziarno.
  • Składniki: Następnie samodzielnie przeprowadza cały proces obróbki surowego kakao, dbając po drodze o każdy szczegół. Świadomie dobiera dodatki i zwracają uwagę na ich jakość. Dzięki temu uzyskuje tak fantastyczne i różnorodne smaki, a czekolady, które wychodzą z jego warsztatu, są bogate w kakao i zdrowe składniki, które naturalnie znajdują się w jego ziarnach.
  • Transparentność: Rzemieślnik chętnie dzieli się opowieścią o swoim produkcie. Jakość jest dla niego najważniejsza, dlatego przejrzyście informuje o polityce marki na stronie internetowej lub opakowaniu. Możemy poznać wartości istotne dla manufaktury, poczytać o składnikach, zrozumieć wybory, docenić efekty.

Od drzewa i ziarna do tabliczki

 

Samodzielna produkcja od wyboru ziarna kakao, przez cały proces jego obróbki, po opracowanie receptury na czekoladę i jej wykonanie oraz opakowanie nazywa się bean to bar — czyli od ziarna do tabliczki. Można spotkać się także z rzemieślnikami, którzy produkują swoje czekolady używając surowca z własnej plantacji, wtedy kontrolują proces powstawania już na etapie sadzenia nowych drzew i dbania o uprawę. Ich czekolady powstają od drzewa kakaowca do tabliczki czekolady, czyli tree to bar.

 

Dla kogo taka czekolada?

 

Jeżeli myślisz, że czekoladowe rękodzieło jest przeznaczone tylko dla znawców i koneserów, to jesteś w błędzie. Czekolada rzemieślnicza to produkt z jakościowej lepszej półki przeznaczony absolutnie dla każdego 🙂 Powstaje z potrzeby tworzenia produktów zdrowych, smacznych, wyjątkowych i przemyślanych na każdym etapie. Dzięki temu stwierdzenie, że „czekolada jest zdrowa” nabiera realnego kształtu.

Daj znać w komentarzu, czy znasz już czekolady rzemieślnicze, czy dopiero będziesz ich próbować 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Czekoladki z orzechami

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami. Czekoladki z orzechami (wegańskie)  Czas przygotowania: 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

Czytaj więcej

Tort czekoladowy nr 1

Nie planowałam wrzucać tu przepisów, jednak parę osób wyraziło zainteresowanie czeko-łakociami, które wychodzą spod mojej ręki, a to bardzo miłe i nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi 😀 Jako pierwszy na blogu pojawia się on:

Czytaj więcej

Dziękuję!

Dziękuję za zapisanie się na mojego newslettera. Od dziś co jakiś czas dostaniesz ode mnie porcję głęboko czekoladowych historii :)

Pysznego kakao i pięknego dnia,

Agata z Chocolate Space

Bądź na bieżąco z nowościami!

Zapisz się na newsletter.