Dlaczego chętnie kupujemy produkty rzemieślnicze? Są smaczne! Półprodukty są wysokiej jakości. Widzimy, że za marką stoją konkretni ludzie. Tak samo jest z czekoladą, która powstaje w małej manufakturze dzięki pracy rzemieślnika. Rzemieślnicy przykładają uwagę do każdego element procesu tworzenia tabliczki czekolady. Często wykonują pracę ręcznie w tradycyjny sposób. Przyjrzyjmy się, czym różni się rzemieślnicza tabliczka od czekolady z supermarketu i rozszyfrujemy nazwy tj. bean to bar i tree to bar.
Wysokiej jakości ziarno kakao
Od niego wszystko się zaczyna. Jak działa rzemieślnik produkujący czekoladę?
- Jakość: W przeciwieństwie do przemysłowej produkcji, w której uczestniczy wielu pośredników, rzemieślnik często sam nawiązuje kontakt z rolnikiem hodującym kakaowce. Dzięki bezpośredniej współpracy wybiera wysokiej jakości ziarno.
- Składniki: Następnie samodzielnie przeprowadza cały proces obróbki surowego kakao, dbając po drodze o każdy szczegół. Świadomie dobiera dodatki i zwracają uwagę na ich jakość. Dzięki temu uzyskuje tak fantastyczne i różnorodne smaki, a czekolady, które wychodzą z jego warsztatu, są bogate w kakao i zdrowe składniki, które naturalnie znajdują się w jego ziarnach.
- Transparentność: Rzemieślnik chętnie dzieli się opowieścią o swoim produkcie. Jakość jest dla niego najważniejsza, dlatego przejrzyście informuje o polityce marki na stronie internetowej lub opakowaniu. Możemy poznać wartości istotne dla manufaktury, poczytać o składnikach, zrozumieć wybory, docenić efekty.
Od drzewa i ziarna do tabliczki
Samodzielna produkcja od wyboru ziarna kakao, przez cały proces jego obróbki, po opracowanie receptury na czekoladę i jej wykonanie oraz opakowanie nazywa się bean to bar — czyli od ziarna do tabliczki. Można spotkać się także z rzemieślnikami, którzy produkują swoje czekolady używając surowca z własnej plantacji, wtedy kontrolują proces powstawania już na etapie sadzenia nowych drzew i dbania o uprawę. Ich czekolady powstają od drzewa kakaowca do tabliczki czekolady, czyli tree to bar.
Dla kogo taka czekolada?
Jeżeli myślisz, że czekoladowe rękodzieło jest przeznaczone tylko dla znawców i koneserów, to jesteś w błędzie. Czekolada rzemieślnicza to produkt z jakościowej lepszej półki przeznaczony absolutnie dla każdego 🙂 Powstaje z potrzeby tworzenia produktów zdrowych, smacznych, wyjątkowych i przemyślanych na każdym etapie. Dzięki temu stwierdzenie, że „czekolada jest zdrowa” nabiera realnego kształtu.
Daj znać w komentarzu, czy znasz już czekolady rzemieślnicze, czy dopiero będziesz ich próbować 🙂