10 powodów żeby pić kakao

22 maja 2021

7 minut

Kakao jest świetne dla ciała i mózgu. Już 10-15 gramów kakao lub dobrej gorzkiej czekolady dziennie może przynieść wymierne korzyści zdrowotne. Kakao jako źródło antyoksydantów jest w stanie zabezpieczyć mózg przed degeneracją i zahamować rozwój Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych¹. Prozdrowotne właściwości ziaren kakao można by długo wymieniać, skupmy się na 10 właściwości kakao, które wspierają długie życie w dobrym zdrowiu:

1. Kakao chroni przed nowotworami

Ziarno kakao to jedno z najlepszych naturalnych źródeł antyoksydantów i polifenoli. Według danych przedstawionych przez Departament Rolnictwa USA, naturalne kakao plasuje się w czołówce żywności bogatej w aktywne antyoksydanty. Ma ich 4 x więcej niż owoce jagodowe i 30 x więcej niż czerwone wino i zielona herbata!²  Do wyliczania pojemność antyoksydacyjnej produktu spożywczego używany jest wskaźnik ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity). Aby zmniejszyć zjawisko stresu oksydacyjnego, zalecane jest, aby przyjmować w pożywieniu codziennie między 3000 a 5000 jednostek ORAC. 100g nieprzetworzonego kakao ma wynik 26 000 ORAC, a czekolada gorzka 13 120. Dla porównania czerwone wino ze szczepu cabernet sauvignon ma 4 523 jednostek, jagody – 2 400, zielona herbata parzona z liści  – 1 253, czerwone winogrona – 736, a wiśnie – 67³.

2. Utrzymaj młodość na dłużej!

Kakao pozwala opóźnić proces starzenia się naszych komórek. Polifenole, w szczególności flawanole i zidentyfikowane w kakao flawonoidy: katechina, epikatechina i kwercetyna, zwiększają żywotność komórek, wspomagają odporność i radzenie sobie z „chorobami cywilizacyjnymi”. Ich rolą jest stymulowanie przepływu krwi, zwłaszcza do mózgu. Mają także wpływ na proces antyoksydacji — resweratrol „polifenol długowieczności”, spowalnia proces starzenia się, ma ochronny wpływ na serce, zapobiega nadciśnieniu i wspiera profilaktykę antynowotworową⁴.

3. Świetna pamięć i koncentracja

Kakao poprawia pamięć i koncentrację. Czekolada działa pro mózgowo, wpływając nie tylko na neuroprzekaźnictwo i nastrój, ale również na procesy uczenia się⁵.”. Flawonoidy ziaren kakao mają także pozytywny wpływ na struktury mózgu związane z pamięcią. Opóźniają zaburzenia mózgu i deficyty poznawcze związane ze starzeniem się. Co więcej, poprawiają żywotność neuronów i zabezpieczają je przed degeneracją. Dzięki czemu zabezpieczają mózg i wspierają w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych tj. Alzheimer lub Parkinson⁶.

4. Sprawniejszy i zdrowszy mózg

Kakao polepsza funkcjonowanie mózgu. Gorąca czekolada jest dobra dla mózgu, w szczególności dla funkcji poznawczych. Do takiego wniosku doszli badacze z Harvard Medical School z Bostonu. Przeprowadzili badanie na próbie 60 zdrowych dorosłych w wieku 73 lat. Badani przez 60 dni pili 2 filiżanki gorącej czekolady dziennie. Następnie zostali poddani testom pamięci i refleksu, za pomocą ultradźwięku zmierzono przepływ krwi w mózgu podczas badania. Wyniki pokazały wyraźną poprawę, nawet wśród badanych, którzy na początku badań mieli omdlenia i poczucie słabości⁷. 

 

Ponadto, dzięki swoim właściwościom kakao:

5. Mocne Serce

Wspiera serce i przeciwdziała starzeniu się naczyń krwionośnych. Wspomaga regulację liczby płytek krwi koniecznych w procesie krzepnięcia krwi i regulujących odporność i hamowanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Regularne spożycie ciemnej czekolady obniża ciśnienie krwi i może przekładać się na  najmniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego⁸.

6. Szczęście na wyciągnięcie ręki 

Jest naturalnym antydepresantem — obecność anandamidu, teobrominy, fenyloetyloaminy i serotoniny ma właściwości stymulujące ośrodkowy układ nerwowy i poprawia nastrój. Pomaga zrelaksować się i wyciszyć.

7. Odporność

Pobudza odporność — polifenole kakaowe są stymulatorami wrodzonego układu odpornościowego.

8. Wytrzymałość

Poprawia wytrzymałość — związki zawarte w kakao przez wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych usprawniają zdolność ciała do korzystania z tlenu. To podnosi wytrzymałość. W połączeniu z przeciwutleniaczami dodaje energii i podnosi naszą odporność na zmęczenie o 30%⁹. Zjedzenie porcji kakao lub ciemnej czekolady przed treningiem pozwala sportowcom na większy wysiłek.

9. Zgrabna sylwetka

Wspiera w dbaniu o sylwetkę — regularnie spożywana czekolada bogata w kakao (i uboga w cukier) pozwala przyspieszać podstawową przemianę materii i utrzymywać optymalną wagę. Pokazały to wyniki badań przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego. Niezależnie od płci, wieku i poziomu aktywności fizycznej, badani sięgający regularnie po ciemną czekoladę mieli niższy wskaźnik BMI (ang. body mass index)¹º. 

10. Miłość, ach to ty!

Jest sprzymierzeńcem miłości — w przeszłości kakao było uważane za afrodyzjak. Jak pokazują badania, spożycie kakao pozytywnie wpływa na męskie plemniki i kobiece komórki jajowe. Występujące w kakao substancje rozgrzewają serce — dosłownie i w przenośni. Dzięki pobudzającym właściwościom i zwiększeniu poziomu fenyloetyloaminy w mózgu, spożycie kakao wpływa pozytywnie na odczuwanie przyjemności. A stan po spożyciu kakao można porównać do stanu zakochania.

Naturalne kakao i dobra czekolada z krótkim składem i dużą zawartością wysokiej jakości kakao to prawdziwy superfood, który ma holistyczny dobry wpływ na nasz organizm i samopoczucie. Warto wprowadzić je do naszej diety — dla zdrowia i przyjemności 🙂

 

Jeżeli chcesz więcej informacji o substancjach aktywnych w kakao, zajrzyj do wpisu Dlaczego kakao jest zdrowe?, gdzie opisuje co i jak działa w kakao.

(1). Jedz czekoladę i żyj 100 lat, Natasza Kotarska, Altenberg, Warszawa 2020

(2). https://motywatordietetyczny.pl/2017/08/czy-wino-i-czekolada-wydluzaja-zycie-10-dobroczynnych-wlasciwosci-polifenoli/ [data dostępu: 4 kwietnia 2021 r.]

(3). Jak leczyć się czekoladą? prof.Henri Joyeux, Jean Claude Berton, AA, Kraków 2020

(4). https://dietetycy.org.pl/resweratrol-bioaktywny-polifenol-dlugowiecznosci/  [data dostępu: 4 kwietnia 2021 r.]

(5). Jedz czekoladę i żyj 100 lat, Natasza Kotarska, Altenberg, Warszawa 2020

(6). jw.

(7). Jak leczyć się czekoladą? prof.Henri Joyeux, Jean Claude Berton, AA, Kraków 2020

(8). jw.

(9). Jedz czekoladę i żyj 100 lat, Natasza Kotarska, Altenberg, Warszawa 2020

(10). jw.

2 komentarze “10 powodów żeby pić kakao”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Czekoladki z orzechami

Czekolada i orzechy to klasyka. Jedni kochają — inni nienawidzą. Ja kocham i wrzucam do wypróbowania mój sprawdzony przepis na szybkie domowe czekoladki z orzechami. Czekoladki z orzechami (wegańskie)  Czas przygotowania: 30 min plus kilka godzin chłodzenia.

Czytaj więcej

Tort czekoladowy nr 1

Nie planowałam wrzucać tu przepisów, jednak parę osób wyraziło zainteresowanie czeko-łakociami, które wychodzą spod mojej ręki, a to bardzo miłe i nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi 😀 Jako pierwszy na blogu pojawia się on:

Czytaj więcej

Dziękuję!

Dziękuję za zapisanie się na mojego newslettera. Od dziś co jakiś czas dostaniesz ode mnie porcję głęboko czekoladowych historii :)

Pysznego kakao i pięknego dnia,

Agata z Chocolate Space

Bądź na bieżąco z nowościami!

Zapisz się na newsletter.